hizmetler

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)



Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)





Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti, çocuk diş hekimliğinde 0-12 yaş grubunda olan çocukların ilk önce süt dişleri 7-12 yaş aralığında süt - daimi dişlerin tedavilerinde Ortodonti tedavisine yaşını doldurmamış çocukların diş, çene, yüz bölgesindeki gelişim bozukluklarının takibini yapmakta olan erken süt dişi çekimlerinde daimi dişler gelene kadar yer tutucular ve basit Ortodontik tedaviler yapan devamında Ortodontislere hastayı hazırlayan meslek grubudur. Çocuk dişlerinde uzman ve deneyimli pedodontislerin bu uygulamaları yapmalarında büyük yararlar vardır..

Pedodonti uzmanları;
1- Çocuğun ilk tanıştığı diş doktoru grubu olması sebebiyle çocuk psikolojisini iyi bilirler ve çocuklarda diş doktoru fobisi oluşmasını önlerler aksi durum da ileri yaşlarda diş doktoru fobisi bireylerde diş tedavileri sırasında çok büyük sorunlar çıkartabilir.

2- Çocuk ağız ve diş saglığı konusunda uzmanlaşmış doktorlardır.

3- Çocuk büyüme ve gelişiminin ağız diş sağlıgı gelişimi ile birlikte uyumlu olup olmadığını kontroller ile (Muayene, Röntgen, yılda bir diş ve çenelerin model kalıplarının karşılaştırılmasını) takip etmektedirler.

4- Deneyimli Pedodontisler çocuklar ile ilk doktor hasta ilişkisini aileleri ile birlikte çocuklara uygun ortamlarda ve şartlarda gerçekleştirmektedirler. Bu uygulama çocuklarda diş doktoru fobisinin oluşmasını engelleyen en önemli faktörlerden biridir.

5- Pedodontisler çocuk ve aileler ile birlikte erkenden 3-4 yaşlarından itibaren doğru diş fırçalama eğitimi alırlar . Bu uygulamanın devamı için aileler evlerinde çocuklarına diş fırçalama alışkanlığı konusunda örnek olmalı ve devamlılığını korumalıdırlar.

6- 3-4 yaşlarında başlayan doktor-hasta ilişkisi ve doktora gitme alışkanlığı kazanan çocukların özellikle süt dişleri çürümeleri engellenebilir. Erken teşhis ile küçük işlemler doktor tarafından oyunlar haline getirilerek tedavi gerçekleştirilebilir.

7- Daimi dişlerin sağlıklı şekilde gelişmesi için gereken Panaromik el-bilek röntgenleri ve alt üst çenelerin alçı modelleri yıllık kontroller ile gelecekteki çene yüz gelişimi dişlerin gelişimi ile ilgili bilgiler dosyalanıp var ise erken uygulamalar ve beslenme alışkanlıkları doğru yönlendirilebilir. Doğru beslenme alışkanlığı çok önemlidir.3-4 yaşlarına kadar sıvı ve yumuşak yiyecekler ile beslenen çocuklar emzik biberon vs. beslenme araçlarını terk etmeli ve yavaş yavaş daha sert yiyecekler ile beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır ki çeneler ve yüz kasları normal gelişimini bu şekilde sağlayabilsinler.

8- Pedodontisler uzmanlık alanı olan özellikle süt dişlerinin yapıları ve değişme zamanları , süt dişlerinin hızlı çürümeye yatkınlıkları ve bunun ile ilgili yapılması gerekenleri daha iyi bilmektedirler. Bundan dolayı çocuk diş tedavilerinin mutlaka pedodontisler ile başlamanın çok büyük faydası vardır.

9- Süt dişleri 6-12 yaş grupları arasında sırası ile değişerek 12 yaşında çocuklarımızın ağız yapıları daimi dişler ile tamamlanmaktadır. Bu dönemde hangi zamanda hangi süt dişi hangi daimi diş ile değişecegini , erken çürük süt dişlerinin tedavilerinin başlaması yapılamayan tedavilerde ise çekim gereken koruyucu yer tutucuların yapılması pedodontislerin asli görevlerinden biridir.

10- Periyodik kontrollerde çocuklarımızın kötü alışkanlıkları (Parmak-Dudak-Dil emme, biberon ve Emzik kullanmak) var ise okul çağı çocuklarında dişler arasına kalem silgi ve yabancı maddeler sokmak diş, çene, yüz gelişimini bozacağından kaynaklı gereken aile ve çocuğun yönlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekliyse tedavilerine başlanmalıdır.

11- Periyodik kontrollerde çeneler , dişler ve yüz bölgesindeki eksiklikler erken tespit edilerek Ortodontistlere yönlendirilmelidir.

12- 6 yaş ve sonrasında ağızda bulunan tüm daimi dişlere çürük koruyucular uygulanarak çocuklarımızın ihmali sonucu daimi dişler çürümeden 12 yaşına kadar korunmuş olur.

banner

Randavu Talep Edebilirsiniz


Diş implantı , titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir. Eksik dişlerinizin olduğu bölgelere yerleştirilerek üzerine yapılan diş protezi ile birlikte doğal dişlerinizi taklit etmektedirler.

Çene ve yüz gelişimini yönlendirmek , dişlerdeki çarpıklığın giderilmesi amacı ile yapılan tedavidir.

Hamileliğin ilk ve son 3 aylarında diş tedavisi yapmak tercih edilmez. Ancak doktorunuza danıştığınız takdirde bir sakınca yoksa yapılabilir.Hamileliğin ilk ve son 3 aylarında diş tedavisi yapmak tercih edilmez. Ancak doktorunuza danıştığınız takdirde bir sakınca yoksa yapılabilir.

Evet , kliniğimizde pedodonti (çocuk diş hekimliği) bölümü bulunmaktadır.

Diş beyazlatma hekim kontrolünde sağlıklı diş ve diş etleri olan bireylere kaliteli jeller ve cihazlar yardımı ile yapıldığında herhangi bir zarar vermez.